Otakar Válek

Novoborák, ředitel strojírenské firmy Aktivit a šachista

Olympiáda

[15.09.2016 16:50:11]

O víkendu mi přišla SMS od Miloše Koudelky, který právě usiloval v Paříži o zdolání své padesáté rozhledny. Spoluhráč z novoborského céčka mne žádal o zprávu, jak jsme na tom na olympiádě. Chvíli jsem tápal, domnívaje se, že má na mysli paralympiádu v Riu. Když jsem se po horečnatém surfování na sportovních webech, na nichž byly v té době zprávy o vrcholné akci postižených sportovců velmi kusé, chystal poslat text "dosud žádná medaile", rozbřesklo se mi, že má určitě na mysli šachovou olympiádu. Hrdě jsem hlásil: "Včera jsme porazili Poláky, dnes Holanďany. Vždy vyhrál Lázňa, ostatní remis. Po 9. kole jsme pátí. Zítra hrajeme proti Ukrajině".

Třebaže tomu předchozí text nenasvědčuje, měl jsem v té době při zápasech našich mužů prostřednictvím aplikace Folow Chess oči přilepené na displeji mobilu téměř nepřetržitě. Protože jsme téměř celou olympiádu hráli se silnými týmy, vesměs složenými z velmistrů zvučných jmen, bylo sledování on-line pro českého šachového fanouška mimořádným zážitkem. Naši borci hráli výtečně, vyhráli šest zápasů. Utkali jsme se se všemi medailisty, s vítězným týmem USA jsme dokonce remizovali. Je rozumné, že jsme zbytečně nedráždili Rusy. Kdybychom je vyklepli podruhé za sebou, těžko by to snášeli. Kdo ví, zda by jejich frustrace nevyústila ve vyslání další bratrské pomoci. Stejně tak není třeba litovat prohry s Ukrajinou. Jen necita by měl to srdce zastavit v cestě za medailí reprezentanty národa, sužovaného dlouholetými bratrovražednými boji.

Pro poslední kolo jsem si přál Norsko, doufaje, že David předvede Magnusovi, kdo je tady šachovým Mozartem. Když nám však potměšilý Švýcar místo Seveřanů přiklepl Francouzské mušketýry, věděl jsem, že je zle. Už od dob Alexandra Dumase staršího je známo, že mušketýři sice procházejí mnohými úskalími, při nichž občas dostávají na frak, nakonec však vždy slavně zvítězí. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Francouzi nás nemilosrdně odsunuli až na nelichotivé 29. místo. 

Kamarád Miloš pomstil krutou porážku českých šachistů přímo v srdci soupeřova hlavního města, pokořiv jejich hlavní chloubu. Poté, co překonal policejní zátarasy, přetrpěl potupné osobní prohlídky a nekonečné fronty u vstupu a u pokladny, neohroženě vystoupal až na vyhlídkovou plošinu Eiffelovky! Jeho heroický výkon v žádném případě nesnižuje to, že při něm použil francouzský výtah.

 

zobrazeno(95387x) | příspevky(4x)

vkládání nových příspěvků bylo pozastaveno

příspěvky k článku

17.09.2016 17:18:18 | VHV

Je dobré, že česká reprezentácia má svojich skalných fanúšikov. Skalný fanúšik fandí svojmu tímu bez ohľadu na výsledok a ak sa jeho týmu nedarí, tak je zodpovedný obvykle rozhodca alebo tréner. Škoda, že sa na nich nedá vyhovárať aj v šachu.

17.09.2016 16:28:46 | Tom Ochman

Anglická královna se neptá na pocity, ta čte pouze výsledky ...Přesně tak pane Kalendovský. Nicméně po přečtení všech těch příspěvků na nšs, to velmi dobře okomentoval Vojta Plát ...Čau lidi, co to tady zase řešíte za nesmysly? :-)... a věřím, že to nemyslí zle. Je to prostě ten Vojtův paragmatismus spojený se zdravou drzostí. Myslím, že kdybychom seděli na pivu, vyjádřil by se i více jadrněji ...Nicméně patřím k těm, co se přes to umístění přenesli a olympiádu hodnotím kladně. Ty kecy o psycholozích, výměně trenéra, špatném turnajovém systému atd. mne nechávají klidným. Jinak souhlasím s rozumnou a konstruktivní kritikou ohledně fyzické přípravy. Tu si ale musí každý profi zajistit sám. S tím jim rozhodně žádný repere trenér nepomůže. Doporučuji shlédnout na Youtube Dokumentary Garry Kasparov . Tento dokument dávali kdysi na čt2 v češtině, ale věřím , že z tohoto hodinového dokumentu pochopí mnozí i bez dobré znalosti angličtiny . ...Jinak příspěvek pana Válka je za jedničku.

16.09.2016 16:13:00 | Joe

Šachový historik pan Kalendovský má pravdu. Shrnul bych to tak, že naši borci běželi 10 kilometrový závod, první polovinu přepálili, a tak drželi krok s pozdějšími vítězi, jenže pak jim došly síly a na posledních dvou kilometrech se propadli startovním polem velmi hluboko. A někteří z nich a spolu s nimi i mnoho jejich fanoušků pak fňukalo, že běželi krásně, ale že ten závod byl nespravedlivý, že takto pravidla nemají být nastavená, že i přes ten hrozný konečný výsledek je to vlastně úspěch... Slabošské výmluvy. 

(jinak čest panu Navarovi, který bojoval, vyčerpal se, nezvládl proto závěr, ale přizná to!)

16.09.2016 13:49:51 | Jan Kalendovský

 K tomuto pěknému příspěvku, který v podstatě naše hochy chválí, jak pěkně prohrávali s většinou silnějších týmů a tím nám dovolil jejich borce sledovat v přímém přenosu (?!?) lze podotknout jen to, co nám vždy, když si někdo liboval, že jsme sice prohráli, ale jak jsme si pěkně zahráli, říkal dr. Jan Píše: "Anglická královna čte pouze výsledky." Jistě tomu porozumíte.

Untitled Document

starší články




ceskecasino.com

www.praguechess.cz |
reserved by Pražská šachová společnost, o.s. | designed by pb | optimalized 1024x768 IE, FireFox